ابزار کارشناسی خودرو

کاربرد کاغذ PH

کاربرد کاغذ PH در کارشناسی خودرو

استفاده از کاغذ PH یا پ هاش، می‌تواند کمک شایان توجهی در اندازه‌گیری میزان اسیدی یا قلیایی بودن مایع خنک‌کننده موتور که اصطلاحا آب رادیاتور هم گفته می‌شود داشته باشد. با توجه به شکل 1 مایع خنک‌کننده موتور که ترکیبی از آب رادیاتور و ضدیخ است، از بخش‌های مختلف سیلندر و سرسیلندر موتور عبور می‌کند و با جذب حرارت سیلندر و سرسیلندر وارد رادیاتور شده و حرارت خود را به محیط منتقل می‌کند و بدین ترتیب خنک‌کاری موتور صورت می‌پذیرد. مقداری از مايع خنك كننده وارد رادياتور بخاری خودرو شده و صرف گرم كردن محفظه سرنشين يا اتاق خودرو می شود.
از طرفی بخشی از مایع خنک‌کننده موتور نیز از داخل اویل ماژول یا اویل کولر یا خنک‌کن روغن عبور کرده و دمای روغن موتور را کاهش می‌دهد تا از تبخیر بیش از حد روغن موتور پیشگیری شود و بدین ترتیب کاهش سطح روغن موتور و آلایندگی HC یا هیدروکربورهای نسوخته کاهش یابد.

نکته 1: میزان ترکیب آب رادیاتور و ضدیخ معمولا به صورت مساوی است ولی در شرایط آب و هوایی سردسیری می‌توان تا نسبت 30 درصد آب رادیاتور و 70 درصد ضدیخ استفاده کرد که پایین‌ترین نقطه انجماد را دارا است. افزایش بیش از 70 درصد ضدیخ باعث کاهش مقاومت در مقابل یخ زدن می‌شود.

فروش ابزار کارشناسی خودرو

مدار خنک‌کاری موتور خودرو1-رادياتور بخاری 2-فن خنك كننده رادياتور 3-رادياتور جريان افقی 4-مخزن انبساط رادياتور 5-لولة باي پس يا كنارگذر 6-سوپاپ باي پس 7-مجرا يا ريل عبور روغن به ياتاقان های ثابت 8-كارتل 9-اويل پمپ 10-فيلتر سیمی پمپ روغن 11-واتر پمپ 12-ترموستات 13- اویل كولر یا خنک‌کن‌ روغن 14-فيلتر روغن
شکل 1-مدار خنک‌کاری موتور خودرو

همانگونه که ملاحظه می‌شود مایع خنک‌کننده موتور(علائم خرابی سنسور دمای مایع خنک کننده موتور) از بخش‌های مختلف عبور می‌کند و درصورتیکه قادر به خوردگی باشد می‌تواند اثرات مخربی را روی سیستم‌های خودرو داشته باشد. در بین قطعات مختلف، خوردگی در سرسیلندر و واشرسرسیلندر و بلوکه سیلندر باعث زمین‌گیر کردن خودرو شده و باید نسبت به باز کردن موتور و انجام تعمیرات اقدام کرد. از طرفی خوردگی در خنک‌کن روغن موتور باعث اختلاط روغن و مایع خنک‌کننده شده که علاوه بر آسیب‌پذیری موتور، ‌رادیاتور بخاری و لوله‌های ارتباطی نیز چرب شده و سیستم تهویه مطبوع دچار نقصان می‌گردد.
در خودروهایی که مجهز به گیربکس اتوماتیک و خنک‌کن روغن گیربکس اتوماتیک هستند، خوردگی در خنک‌کن روغن گیربکس اتوماتیک باعث ترکیب شدن مایع خنک‌کننده و روغن گیربکس اتوماتیک می‌شود که تخریب ساختمان مکانیکی و هیدرولیکی گیربکس را در پی خواهد داشت.
بنابراین مایع خنک‌کننده موتور نباید خاصیت خورندگی داشته باشد و همچنین نباید شرایط ایجاد خوردگی را داشته باشد. در صورتیکه مایع خنک‌کننده خاصیت اسیدی یا بازی داشته باشد، می‌تواند زمینه بروز خوردگی را فراهم کند. بدین منظور شایسته است که به صورت ادواری خاصیت اسیدی و بازی مایع خنک‌کننده موتور اندازه‌گیری شود و در صورت افزایش خاصیت اسیدی یا بازی، نسبت به تعویض آن اقدام کرد.

بدین منظور استفاده از کاغذ PH یا پ هاش روشی بسیار ساده و ارزان محسوب می‌شود. شکل 2 بسته کاغذ PH را نشان می‌دهد.

بسته کاغذ PHشکل 2-بسته کاغذ PH

در هر بسته حدود 100 کاغذ PH مطابق شکل 3 وجود دارد.

کاغذ PHشکل 3-کاغذ PH

بر روی هر کاغذ چهار کاغذ از چسبانده شده است که به موادی همچون فنول فتالئین، بروموتیمول بلو و غیره آغشته شده است و با قرار گرفتن در محیط‌های اسیدی، خنثی و بازی تغییر رنگ می‌دهند و بدین ترتیب می‌توان به میزان اسیدی یا بازی بودن محیط که از نمره 1 تا 14دسته‌بندی شده است، پی برد. مطابق شکل 4 بر روی بسته کاغذ PH، تاثیر محیط‌های اسیدی، خنثی و بازی بر روی رنگ کاغذ PH به صورت رنگی نشان داده شده است که با قرار دادن یک کاغذ در محیط مورد نظر و مقایسه رنگ تولید شده با رنگ درج شده بر روی بسته می‌تواند درجه یا نمره آن محیط را تعیین کرد.

راهنمای درجه‌بندی محیط‌های اسیدی، خنثی و بازیشکل 4-راهنمای درجه‌بندی محیط‌های اسیدی، خنثی و بازی

به طور مثال شکل 5 برخی محیط‌های مختلف که دارای درجه‌های متفاوت اسیدی، خنثی و بازی هستند را نشان می‌دهد.

درجه برخی محیط‌های اسیدی، خنثی و بازیشکل 5-درجه برخی محیط‌های اسیدی، خنثی و بازی

همانگونه که ملاحظه می‌شود عدد 7 مخصوص محیط خنثی است و اعداد کوچک‌تر از 7 نشان دهنده محیط اسیدی است که هر چقدر عدد کوچکتر باشد قدرت اسیدی آن محیط یا ماده بیشتر است در حالیکه اعداد بزرگتر از 8 بیان کننده محیط بازی یا قلیایی است و هر چقدر این عدد بزرگتر باشد به معنی این است که قدرت بازی یا قلیایی آن محیط یا ماده بیشتر است.

روش اندازه‌گیری با کاغذ PH:

مطابق شکل 6 کاغذ PH را به مدت 2 ثانیه در مایع خنک‌کننده قرار دهید.

کاربرد کاغذ PH در کارشناسی خودروشکل 6-نحوه استفاده از کاغذ PH برای بررسی وضعیت مایع خنک‌کننده موتور

سپس با مقایسه رنگ کاغذ PH با رنگ‌بندی درج شده روی بسته کاغذ پ هاش، عدد درجه‌بندی وضعیت اسیدی، خنثی یا بازی بودن محلول مایع خنک‌کننده موتور را استخراج کنید. عدد بدست آمده باید بین 7 تا 8 باشد تا بیان کننده خنثی بودن شرایط مایع خنک‌کننده باشد. در صورتیکه عددی بدست آمده خارج از محدوده مذکور باشد نشان دهنده این واقعیت است که مایع خنک‌کننده موتور از شرایط قلیایی یا اسیدی برخوردار شده است که می‌تواند به بخش‌های مختلف مدار خنک‌کننده آسیب وارد کند و از اینرو باید نسبت به تعویض مایع خنک‌کننده موتور اقدام کرد.
برای تهیه و تامین کاغذ PH مناسب اینجا کلیک کنید.

مطالب مرتبط

2 نظر در “کاربرد کاغذ PH

  1. blank سمیه گفت:

    خیلی خوب بود عکسها خیلی خوب بود

    1. blank javanadmin گفت:

      از همراهی شما سپاسگزاریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *