بروسکوپ صنعتی(Borescope)، دوربین آندوسکوپی، دوربین کابلی، دوربین چشم ماری یا دوربین لولهای
بروسکوپ صنعتی:
استفاده از بروسکوپ یا دروبین آندوسکوپی که به آن دوربین چشم ماری یا دوربین لولهای نیز گفته میشود یکی از ابزارهای بسیار مهم و قوی در فرآیند بازرسی صنایع و کارشناسی خودرو است. در حوزه بازرسی چشمی یا بصری صنایع مختلف و همچنین حوزه کارشاسی رنگ، بدنه و فنی خودرو، دسترسی بصری به برخی نواحی بدنه خودرو و همچنین ساختمان داخلی موتور، گیربکس و غیره امکانپذیر نیست لذا استفاده از بروسکوپ کارشناس را قادر میسازد که به سهولت با دسترسی به نواحی خاص، نظر کارشناسی خود را به قطعیت صادر کند. شکل 1 نمونهای از بروسکوپ صنعتی را نشان میدهد.
شکل 1-نوعی بروسکوپ صنعتی
این دستگاه با دارا بودن امکانات نرمافزاری و سختافزاری قابلیت عکسبرداری، فیلمبرداری، ذخیره اطلاعات و بزرگنمایی را دارا است و با نصب دروبین با رزولوشن، طول کابل و توان نورپردازی مناسب، کارشناس را قادر میکند که در صنایع مختلف همانند نفت، پتروشیمی، گاز و همچنین کارشناسی خودرو به درستی به مواضعی غیرقابل دسترسی، دست یافته و امکان قضاوت صحیح را با صرف زمان و هزینه کم فراهم کند. شکل 2 استفاده از بروسکوپ صنعتی در فرآیند کارشناسی ماشین (اعزام کارشناس به محل در کمترین زمان )را نشان میدهد.
شکل2-استفاده از بروسکوپ صنعتی در فرآیند کارشناسی خودرو
دوربین آندوسکوپی، دوربین کابلی، دوربین چشم ماری یا دوربین لولهای
گران بودن دستگاه بروسکوپ صنعتی از یکسو و عدم نیاز به ذخیرهسازی اطلاعات و عدم نیاز به تصویربرداری و نورپردازی با کیفیت خیلی بالا، کارشناسان حوزههای مختلف را به سمتی سوق میدهد تا از دستگاههای سادهتر و در دسترستر استفاده کنند. یکی از دستگاههای مفید و بسیار پرکاربرد در این حوزه دوربین آندوسکوپی است که در بازار به دوربین کابلی، دوربین چشم ماری یا دوربین لولهای نیز معروف است. ( برای خرید این دستگاه با قیمت مناسب اینجا کلیک کنید )شکل 3 نوعی از بسته کامل دروبین آندوسکوپی را نشان میدهد.
1-دوربین با قطرهای مختلف 2-رابط با سری مگنت برای تثبیت دوربین یا خارج کردن قطعات فلزی 3-رابط قلابدار برای ثبیت دوربین یا خارج کردن اشیاء 4-LED با قابلیت تنظیم نور در اطراف دوربین 5-سرپیچ آینهدار 45 درجهای برای روئیت دیوارههای جانبی 6-فلانچ اتصال رابط قلابدار یا مگنتدار به سر دوربین 7-تبدیل سوکت به USB 8-کابل انعطافپذیر یا شکلپذیر با طولهای مختلف 9-کلید عکسبرداری و تنظیم نور 1-سوکت اتصال دروبین به گوشی موبایل، تبلیت یا لپ تاپ
شکل 3-بسته کامل دروبین آندوسکوپی
این دوربین آندوسکوپی که به دلیل قابلیتهای مناسب و قیمت پایین آن از محبوبیت مناسبی در بین کارشناسان خودرو برخوردار است با لنزهای با قطر 5/3، 5/5، 7 و 8 میلیمتر در بازار عرضه میشود و در اطراف لنز دوربین نیز 6 یا 8 عدد LED تعبیه شده است که قابلیت تنظیم نور نیز دارا هستند. این دوربین در برخی مدلها به صورت ضد آب عرضه میشود به نحوی که قابلیت تصویربرداری درون مایعات غیر خورنده نیز وجود دارد. این دوربین با کابل انعطافپذیر یا شکلپذیر با طولهای 2، 5، 7 و 10 متری قابل عرضه است.
به همراه بسته این دوربین آندوسکوپی یک سرپیچ آینهدار با زاویه 45 درجه عرضه میشود که به صورت پیچ و مهرهای بر روی سر دوربین بسته میشود و مطابق شکل 4 قابلیت نمایش دادن دیوارههای جانبی بخشهای غیرقابل دسترس با تنظیم شدت نور LEDهای تعبیه شده در کنار لنز دوربین را دارا است.
با شدت نور معمولی با شدت نور حداکثر
1-سرپیچ آینه 45 درجهای 2-دوربین آندوسکوپی 3-سوراخ تثبیت رابط قلابدار و رابط مگنتی 4-کابل دوربین
شکل 4-نصب سرپیچ آینهدار بر روی دروبین آندوسکوپی
از سویی درون بسته این دوربین آندوسکوپی دو رابط قلابدار و مگنتدار به انضمام فلانچ اتصال مطابق شکل 5 وجود دارد.
1-دنباله تثبیت رابط قلابدار یا مگنتدار 2-برآمدگی تثبیت فلانچ و رابط 3-سوراخ تثبیت رابط 4-رابط قلابدار 5-دروبین آندوسکوپی 6-رابط مگنتدار 7-فلانچ 8-شیار عبور سیم رابط از فضای بین دوربین و فلانچ
شکل5-رابطهای قلابدار و مگنتدار دوربین آندوسکوپی
مطابق شکل 6 با نصب رابطهای قلابدار و مگنتدار بر روی آندوسکوپی، میتوان با مشاهده بخشهای غیرقابل دسترس، در صورتیکه قطعات مکانیکی در موقعیت مورد نظر جا مانده باشند یا پلیسههای وجود داشته باشد، نسبت به خارج کردن آنها اقدام کرد.
نصب رابط قلابدار بر روی دوربین آندوسکوپی نصب رابط مگنتدار بر روی دوربین مگنتدار
شکل 6-نحوه نصب رابط قلابدار و مگنتدار
پس از تامین دوربین آندوسکوپی، باید نرمافزار مربوطه را بر روی گوشی تلفن همراه، تبلت یا لپتاپ نصب کرد و بدین ترتیب میتوان با استفاده از این گوشی آندوسکوپی، نقاط غیرقابل دیدن خودرو را مشاهده کرد. شکل 7 نحوه مشاهده وضعیت لنتهای چرخ خودرو را نشان میدهد.
شکل 7-مشاهده میزان سایش لنتهای چرخ خودرو با استفاده از دوربین آندوسکوپی